Naturen i Viborg Kommune set med børneøjne

På denne side kan du læse en historie om, hvordan naturen i Viborg Kommune opleves i børnehøjde. Du kan finde links til de nævnte aktiviteter og nederst læse mere om baggrunden for Viborg Kommunes arbejde med naturen som sundhedsfremmende arena.

Hej! Jeg bor i Viborg Kommune. Jeg har lige været i skoleskoven, lidt uden for Skals. Os fra 4. klasse skiftes til at komme der hver mandag. I dag lavede vi Vild Mad - grøftekantsfrikadeller, urtesmør og fladbrød. Ja, nogle mente faktisk, at det var naturburgere, vi spiste - de smagte faktisk godt. Det var en af naturvejlederne fra Naturskolen, der viste og fortalte os om de spiselige planter i skoven, og sammen samlede vi dem ind.

Bagefter cyklede jeg hjem fra skole på en af de gode cykelstier, der er anlagt for, at vi kan komme sikkert i skole. Her i kommunen går de meget op i, at vi skal bevæge os. Der er faktisk sådan en ordning, at hvis lærerne ikke tør cykle med deres klasse alene, så kommer der nogen fra Cyklistforbundet og følges med os. Næste år, i 5. klasse, har vores lærer lovet, at vi skal cykle til Hjarbæk, hvor vi kan sejle i Limfjordssjægter på Hjarbæk Fjord.

Sidste år overnattede vi et fedt sted med shelters, bålsted, og udsigt over Simested Å, det hedder Værestedet. Sådanne steder er der mange af her i Viborg Kommune. Min lærer har vist os, at hun på KLC-Viborg kan finde grønne læringsrum i hele kommunen, med og uden naturvejleder, særligt i det område, der hedder Viborg Naturpark.

Jeg er rigtig glad for at være ude, det er nok fordi, jeg har gået i Naturbørnehaven Høndruphus - som ligger langt ude i en skov, der har jeg lært meget om naturen. Den er internationalt kendt - min mor er rigtig stolt af, at jeg har gået der, og hun siger tit til folk, at det er hele familien, der har gået i den børnehave og lært om naturen. Hun er dagplejer og fortæller tit om den nye naturskole for de små, i næste uge skal hun selv derhen på krible-krable-grønne spirer kursus, det synes hun, er fedt. Derfor er det også godt, at Naturens Rige laver alle deres offentlige arrangementer, så kan hun tage til dem.

Når jeg kommer hjem fra skole i dag, skal jeg mødes med min spejderpatrulje ved hytten. Vi skal planlægge aktiviteterne for 0. klasserne, der kommer til hytten i morgen. Det bliver sjovt, og jeg skal stå for bålet sammen med to andre. Min bror har også været spejder, han har ADHD og kalder sig nu naturplejer. Han går på en specialskole, men hver tirsdag er han ude med en naturvejleder sammen med en flok fra sin skole, hvor de rykker træer op og sådan noget. Om aftenen tager han med vores far ud at cykle, de kan bedst lide en af de 100 km mountainbikespor, der er her i Viborg Kommune. Han synes, at jeg skal tage med, for der er mange børn - men jeg er ikke glad for at svede. Så hellere besøge Outdoor Aktivitetsdag, hvor man kan prøve kajakker, standup paddling, gamle lege og sådan noget. Eller vente til vinter, hvor der igen kommer is på skøjtebanen på Borgvold.

Til sommer glæder jeg mig til at bo på Hvolris, en hel uge. Det er en jernalderlandsby. Vi skal gå i jernaldertøj, sove i langhuse, lave mad af korn, kød og urter og glemme alt elektronik. Selv min bror er vild med det. Hele dagen går med at kløve træ, smede eller skyde med bue. Ellers skal ferien vel gå med at lege på sØnæs, svømme i søbadene i Nørresø og Hald Sø, eller sejle med bådene fra FDF Sejlcenter. Efter sommer har jeg hørt, at der kommer Børneskove rundt om i kommunen. Steder, hvor vi børn kan samles og lege i skoven og bygge huler. Det bliver fedt, for vi er altså for store til legepladserne. Skoven udvikler sig hele tiden - og det er altså sjovest, der skal bare være pinde nok. Det er der nemlig altid, når vi er på Naturskattejagterne i Viborgs mange skove som Dollerup Bakker, Ø Bakker og Undallslund. Der tager hele min familie afsted - og jeg har altid en god pind med hjem.

Jo, Viborg Kommune er et godt sted for sådan en som mig, der elsker naturen og friluftsliv.

Historien er skrevet i forbindelse med Viborg Kommunes ansøgning om at blive Danmarks Friluftskommune 2018 - læs nyheden her

 

Links til steder nævnt i historien:

Viborg Kommunes arbejde med naturen som sundhedsfremmende arena, tager udgangspunkt i:

Sidst opdateret: 19.02.2020