”Jeg har fået min bror tilbage og jeg er stolt af ham”

Det er tidlig morgen. To brødre er sat i stævne. Der er en duft af kaffe og tillid i luften. To brødre har sagt ja til at fortælle deres historie om den ene brors alkoholforbrug og rygning gennem år og den anden brors lige så lange kamp for at hjælpe sin bror. Det er en historie, der rummer succeser, nedture, til tider diskussioner mellem de to brødre, men et fælles ønske om at bevare relationen og et budskab om, at man selv skal være klar til at lave forandring i sit liv for at nå i mål.

Alkohol og cigaretter som ro

Flarup Thomsens alkoholforbrug steg, da brødrenes mor gik bort. Her begyndte han også at ryge fast. Han søgte at dulme smerten fra savnet og havde ikke nogen at dele det med, da han bor alene og ikke ville lægge for meget over på sine tætte bekendte: ”Jeg drak aldrig hjemme eller for mig selv. Jeg kan nævne de gange og hvilke genstande, jeg har drukket hjemme, i de 25 år, jeg har boet i min nuværende lejlighed. I de svære perioder i mit liv, hvor vores forældre døde og jeg mistede mit arbejde, søgte jeg at dulme smerten i alkohol og cigaretter for at finde ro og et fællesskab” Alkoholforbruget og cigaretterne påvirkede Flarups økonomi. Til sidst kunne han ikke betale husleje og fagforening. Flarup måtte have hjælp af broren Christen, der fik styr på økonomien. Christen kom også med råd til broren i forhold til alkoholforbruget: ”Det var ofte et par skridt frem, men også tilbage. Det var frustrerende og jeg blev irriteret. Der var perioder, hvor jeg havde lyst til at kaste håndklædet i ringen og lade ham sejle sin egen sø, men så var der ikke nogen til at hjælpe ham. Jeg havde en følelse af, at han ikke altid fortalte sandheden om sit forbrug for han sagde ofte, at han ikke kunne huske det, når jeg spurgte ind til det” fortæller Christen, hvilket også indimellem var tilfældet ifølge Flarup: ”Jeg fortalte ikke altid sandheden. Når du har sagt noget nok antal gange, så tror du også på det til sidst. Jeg var ikke klar til at stoppe de gange, hvor min bror forsøgte at hjælpe. Tilløbet til at stoppe med alkohol har været langt”.

På tidspunktet for interviewet er det 187 dage siden, at Flarup stoppede med at drikke alkohol. Det gjorde han da landet lukkede ned grundet corona-situationen og værtshusene ikke var åbne: ”Det var ikke svært for mig at stoppe, men tilløbet dertil var langt. Jeg stoppede fra den ene dag til den anden. Jeg tæller dagene uden alkohol og det motiverer mig. Det gør mig også stolt. Det er ikke svært at stoppe, men det svære er ikke at starte igen” fortæller Flarup.

Mod på rygestop

Et farvel til alkohol er også blevet til et farvel til cigaretter for Flarup: ”Jeg ringede til min bror og fortalte, at jeg gerne ville stoppe med at ryge. Han foreslog Sundhedssatellitten i Bjerringbro. Jeg snakkede med nogle om det. De sagde god for den og Maria, der arbejder der. Jeg ringede, det var lige før sommerferien og fik en tid slut juli. Dagen efter skulle jeg til bryllup. Det var en svær dag at komme igennem på grund af abstinenser, men jeg gjorde det”. Flarup har blandt andet brugt en inhalator med nikotinsubstitution som han har døbt ’Nico’. ’Nico’ blev desværre væk på et tidspunkt, så nu bruger Flarup efterfølgeren ’Nicoline’ der giver en dækning af nikotin og er en hjælp i rygestoppet. Flarup har nu været røgfri siden starten af august: ”Jeg har det godt og har fået meget mere energi og bedre kondition.  Maria har inspireret mig og givet mig viden, så jeg er begyndt at spise brød med kerner, mere grønt og frugt. Jeg cykler og går ture, selvom jeg ikke altid har lyst. Det giver energi bagefter.” Christen nikker ved siden af og det er tydeligt at se, at han er stolt over brorens præstation: ”Jeg har fået min bror tilbage. Han kan huske ting om vores forældre og fælles bekendte, som jeg ikke kan. Det er dejligt. Jeg er stolt af ham og han har inspireret mig til at overholde mine fortsætter i forhold til min kost”

 

Man skal selv ville det og være klar til ændring

”Det var min egen beslutning af stoppe. Det er mig, der bestemmer. Der er flere, der har hørt, at jeg har sagt farvel til cigaretter og alkohol. De siger, at det er godt gået, når jeg møder dem. Dem vil jeg ikke skuffe, så jeg holder fast og sørger for at rose mig selv – en øvelse, jeg har lært af Maria.” fortæller Flarup, der fortæller, at der er to afgørende faktorer, hvis man vil ændre noget i sit liv: ”Man skal have tillid til rådgiveren/fagpersonen og man skal selv ville det”

 

Hvis man ønsker at ændre på sit alkoholforbrug findes følgende muligheder i Viborg Kommune:

Forebyggende trivsels- og alkoholsamtale ved Sundhedscenter Viborg

Behandling og samværstilbud ved Rusmiddelcenter Viborg